Brati gore: Tržaške prikazni, o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča

Tolmin, Kinogledališče Tolmin, 8. dec. 2022, 19.00

Posoški razvojni center in Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin se letos ob mednarodnem dnevu gora skupaj pridružujeta pobudi Stalnega sekretariata Alpske konvencije – Brati gore. Ob tej priložnosti vas vabimo na pogovorni večer z ogledom dokumentarnega filma Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča.

Datum: četrtek, 8. decembra 2022
Ura: ob 19. uri
Kraj: Tolmin, Kinogledališče Tolmin

V prvem delu večera bo pogovor z osrednjim likom in filmsko ekipo razpet med gore, tudi najvišje na svetu v Himalaji, ter med literaturo. Dušan Jelinčič, pisatelj, novinar, alpinist in zaveden tržaški Slovenec, za Baško grapo pravi, da je njegov morda tretji dom, saj je njegov oče Zorko Jelinčič mlada leta preživel v Podmelcu; dom na Črni prsti je poimenovan po njem.

O FILMU ...
V nadaljevanju večera si bomo nato ogledali še dokumentarni film, ki je bil posnet na pobudo in po scenariju pisatelja ter literarnega kritika Robija Šabca, ki bo tudi gost večera. Film prikazuje retrospektivo literarnih del Dušana Jelinčiča in hkrati ponuja večplastnost njegove osebnosti. Postreže tudi z naborom potencialnih odgovorov, zakaj naj bi Jelinčič veljal za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega slovenskega pisatelja med alpinisti oziroma alpinista med pisatelji.

Režija: Dušan Moravec
Produkcija: Friendly Production
Trajanje: 49 min
V slovenščini z angleškimi podnapisi.

Vstop je prost.

Mednarodnemu dnevu gora in pobudi Stalnega sekretariata Alpske konvencije – Brati gore se pridružuje tudi Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, kjer bodo v kotičku Od knjige do filma pripravili izbor knjižnih del Dušana Jelinčiča.

Dodatne informacije: info@kino-tolmin.si

Dogodek podpira Stalni sekretariat Alpske konvencije ob sodelovanju z Info točko na Posoškem razvojnem centru.

Brati gore: Tržaške prikazni, o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča